13 Nisan 2010 Salı

GÜNDEMDE NE VAR???

GÜNDEMDE NE VAR???
Türkiye’nin tek bir gündemi var o da İŞSİZLİK. Ancak gündemde olmayan tek bir konu var o da İŞSİZLİK!!!!
02.03.2010 Devletin resmi istatistik kurumu olan TÜİK 2009 yılı işsizlik rakamını açıkladı. Son 10 yılın en çarpıcı rakamları açıklandı. 2000 yılında Türkiye’de işsizlik rakamı %6,5’tu ve bu rakam çok ciddi sonuçları olan 2001 mali krizinin sonrasında %10,3 olarak açıklanmıştı.
Şu an içinde bulunduğumuz ve ülkemizi teğet geçen küresel krizde ise ulaşılan işsizlik rakamı oranı %14 olmuştur. 2008 yılında % 11 olan oran %3 artış göstererek %14’e yükselmiştir. Başka bir deyişle Türkiye’de işsiz sayısı 860.000 kişi artış göstererek 3.471.000 kişiye ulaşmıştır.
Genç nüfusta işsizlik oranı %25,3 olarak açıklandı, geçen yıl bu oran %20,5 seviyesindeydi.
Bunlar resmi rakamlar resmi olmayan rakamlara göre işsizlik rakamını tahmin etmek dahi istemiyorum. Zira hepiniz çevrenizdeki işsiz sayısına şöyle bir bakarak tahminde bulunabilirsiniz.
Peki bu rekor rakamlar sonucunda şöyle bir baktım ne yapılıyor diye HİÇ……
Konuşulmaya değmeyen bir konu!!!! Acaba sebebi teğet geçen ekonomik kriz olabilir mi?
Peki bu sonuçlar teğet geçmenin göstergesi mi oluyor?
Şubat ayında Türk-iş in yaptığı araştırmada Türkiye’nin açlık sınırı 843 TL yoksulluk sınırı 2.746 olarak belirlendi.
Türkiye’de asgari ücret net 576,57 TL, ortalama emekli maaşı 750 TL. Şimdi Türkiye’nin % 14 işsizlik oranı ile birlikte çalışan ve emeklinin aldığı ücreti , yoksulluk ve açlık sınırı rakamları ile karşılaştırıyorum bu ülkede en önemli gündem ne olmalı diye soruyorum kendime ve herkese.
Lütfen artık uyanalım gerçeklere bakalım. Sosyal devlet olmanın en birinci ayağına halkımızın sosyal güvencesine şöyle bir göz atalım neler oluyor diye…
Tarım öldü, sanayi can çekişiyor, her zaman gurur duyduğumuz genç nüfusumuz her geçen gün artıyor ancak çok ciddi bir işsizlik oranı ile birlikte.
Ekonomideki durgunluk devam ettikçe işsizlik sorunu her geçen gün artarak devam edecek. İvedilikle istihdam artıracak, işsizliğin hızını kesecek politikalar üretilmeli. Bu sorun çığ gibi büyüyor ve halkın üzerindeki psikolojik etkisi ayrıca incelenmesi gereken bir durum.

Hiç yorum yok: